חלווה או חלבה?

המילה חלווה נכתבת בווי"ו. אין בינה לחלב ולא כלום, שהרי היא מיוצרת בעיקרהּ מעירוב של שומשום טחון בדבש או בסוכר.

מקור המילה בערבית. השורש הערבי חל"ו משמעו 'מתוק', 'עָרֵב' או 'יפה'. משורש זה הגיעה לעברית העממית גם המילה אַחלה (בערבית أَحْلَى), שמובנה המקורי 'מתוק יותר'. בערבית חלווה (حَلْوَى) היא פשוט 'ממתק', ושמה המלא של החלווה הוא חַלַאוַה טַחִינִיַּה (حَلاوَة طَحِينِيَّة), מעין 'ממתק טחינה' (מילולית: 'ממתק טחינתי' – מן המאכל טחינה, שגם את שמו ירשנו מן הערבית).