פרס האקדמיה ללשון העברית על שם זאב וציפורה בן־חיים יוענק לחוקרים עד גיל 50 שהרימו תרומה חשובה בחקר הלשון העברית והארמית ובחקר מסורות הלשון.
הפרס יוענק באחד מתחומי המחקר האלה: הלשון העברית, הלשון הארמית, מסורת הלשון ובכלל זה מסורות השומרונים, הזיקה לעברית בלשונות היהודים.
המועמדים ישלחו מכתב מנומק בצירוף שתי המלצות לוועדת השיפוט לפרס האקדמיה בכתובת: [email protected]. הממליצים ישלחו את ההמלצות ישירות לוועדת השופטים.
המועד האחרון להגשת מועמדות לפרס הוא ז' באדר תשע"ז (5 במארס 2017).
בחירת הזוכה תהיה על פי תקנון הפרס שבאתר האקדמיה.
קול קורא למועמדים להשתתפות בסדנה להוראה אקדמית של הלשון העברית
הוראת שפה זרה בכלל והוראת העברית בפרט בתקופתנו: תכנים ואמצעים דידקטיים
ירושלים, ז'–י"א בתמוז תשע"ז (30 ביולי – 3 באוגוסט 2017)
מנהלת הסדנה:
ד"ר תניא נוטריוס, האוניברסיטה העברית
המרכז להוראת תרבות ישראל באוניברסיטאות בעולם שמח להודיע על סדנת הקיץ השנתית למורים המלמדים עברית באוניברסיטאות בעולם. הסדנה תיערך בירושלים מיום ראשון עד יום חמישי, ז'–י"א בתמוז תשע"ח (30 ביולי – 3 באוגוסט 2017). השנה תעסוק הסדנה בהוראת שפה זרה בכלל והוראת העברית בפרט בתקופתנו: תכנים ואמצעים דידקטיים.
סדנאות הקיץ של המרכז להוראת תרבות ישראל באוניברסיטאות בעולם נועדו לעסוק בשאלות שמתחבטים בהן מורים לעברית באוניברסיטאות בחו"ל ולהעניק להם כלים חדשים – עיוניים ומעשיים – להתמודדות עם השאלות הללו באמצעות מפגש עם אנשי אקדמיה, מרצים מתחומים קרובים ומורים לעברית מן הארץ ומחו"ל. המפגש עם עמיתים למקצוע, המתנהל בקבוצה קטנה באווירה בלתי פורמלית, מאפשר דיון פורה והחלפת דעות ורעיונות.
הוראת שפה זרה בתקופתנו אינה פשוטה. העולם מנוהל ברובו בשפה האנגלית, והתלמידים זקוקים למוטיבציה מיוחדת כדי ללמוד שפות זרות אחרות. המורים לעברית כשפה זרה מדווחים על ירידה במספר התלמידים, סגירת התכניות וביטול המשרות. בעולם האינטרנטי מילונים, תיאורים דקדוקיים או תרגום אוטומטי אינם אלא עניין של הקלקה פשוטה על המקלדת, ובשל כך המורים לעברית נדרשים להציע קורסים מאתגרים ומועילים במיוחד על מנת לגייס תלמידים למאמץ של לימוד שפה חדשה.
על רקע האתגרים האלה יש מקום לשתף יותר ולחלוק דרכים וגישות, אמצעים ורעיונות בתחומים שונים של ההוראה. החל בתהליכי מיון לרמות שונות, דרך גיבוש תכנים משמעותיים ורלוונטיים ודרכים עדכניות להעשרת ההוראה, וכלה בשיטות להערכת התלמידים. למרות השונות בקהל הלומדים, ברמות הלימוד, בצרכים ובתחומי העניין ניתן להתרכז במשותף ולשאוף להאחדה מסוימת מבחינה אקדמית.
במסגרת הסדנה השנתית להוראת עברית באוניברסיטאות בחו"ל נעסוק ברבות מהשאלות האלה. ההרצאות, הסדנאות והדיונים יתמקדו בתכנון שיעורים, בכתיבת מבחנים, בהעשרת דרכי ההוראה ובבחינת גישות שונות. נעסוק גם בנושאים תחביריים מרכזיים, כגון מילות היחס, וכן בהוראת מיומנויות הכתיבה ברמות שונות.
הסדנה נערכת בשיתוף היחידה להוראת עברית בבית הספר לתלמידים מחו"ל ובשיתוף האקדמיה ללשון העברית. השנה תכלול הסדנה יום עיון של היחידה להוראת עברית, שפתוח לקהל הרחב של מורים לעברית. המשתתפים גם ייפגשו עם מורי היחידה לדיון משותף בסוגיות שונות הנוגעות להוראת העברית. התכנית תכלול ביקור באקדמיה ללשון, ובו יאזינו המשתתפים להרצאות מפי עובדיה. בפעילויות השונות יוכלו משתתפי הסדנה גם להציג את פֵּרות עבודתם
מידע כללי
- ההשתתפות בסדנה פתוחה למספר מצומצם של מורים לעברית ממוסדות האקדמיים ברחבי העולם.
- דמי ההשתתפות בסדנה הם בסך 350$ (הנחה בדמי השתתפות תישקל במקרה הצורך. יש להגיש את מכתב הבקשה המנומק בעת הרישום לסדנה).
- בהוצאות הנסיעה ארצה והאירוח יישאו המשתתפים.
- בקרוב נפרסם תכנית מסודרת של ימי הסדנה.
מועמדים המעוניינים להשתתף בסדנה מתבקשים לשלוח קורות חיים בהקדם האפשרי בדוא"ל: [email protected], או בפקס: 972-2-5819096+
להתראות בקיץ,
ד"ר תניא נוטריוס