ועדה חדשה למונחי אפנה (אדר א' תשע"ו, פברואר 2016)

ועדה חדשה של האקדמיה ללשון העברית החלה לפעול במטרה ליצור מילון בתחום האפנה ולהציע חלופות עבריות למילים לועזיות בתחום, כגון סטייליסט, לוּק וקז'ואל

bagתחום האפנה תופס בשנים האחרונות יותר ויותר מקום בתקשורת ובשיח הציבורי ומילים כמו 'סטייליסט' 'קז'ואל' ו'לוק' נעשו שכיחות מאוד בלשוננו.

כעת יזמה האקדמיה ללשון העברית את הקמתה של ועדת מינוח מקצועית חדשה בתחום האפנה, במטרה להסדיר את המונחים המשמשים את אנשי המקצוע ואף את הציבור הרחב ולהציע חלופות עבריות למונחים לועזיים רווחים, כגון סטרפלס, סטייליסט, קז׳ואל, ואנזי, סקיני, מיני, סקוטש, אאוטפיט, ליין, טרנדי, פשניסטה ולוּק.

בכוונת הוועדה לדון בתחום האפנה במובן הרחב של המילה, ולכלול במילון מגוון נושאים – החל בפריטי הלבוש לסוגיהם ולחלקיהם ועד תהליכי הייצור לכל פרטיהם. עוד ייכללו במילון העתידי מונחים בתחום ההנעלה ואביזרי האפנה. הוועדה אף החליטה לדון במונחים המשמשים בשיח על אפנה. עוד תדון הוועדה במונחים מזדמנים שיגיעו מן הציבור – הן מאנשי המקצוע הן מן הציבור הרחב.

הוועדה תשמח לקבל פניות מן הציבור על מונחים חסרים – שמות של חלקים בבגד או בגזרה, מונחים מתהליך העבודה או מארגז הכלים, מונחים כלליים הקשורים בסגנונות, בתקופות, במגמות ובהלכי רוח. את ההצעות מוזמן הציבור לשלוח אל האקדמיה ללשון העברית באמצעות טופס מיוחד לכך (http://ivrit.academy/milon_ofna), ואלו ירוכזו ויעברו להמשך הדיון בוועדת האפנה החדשה.

ofna (2)הוועדה החדשה למונחי אפנה ממשיכה את מפעל המינוח בתחום ההלבשה וההנעלה ובתחום הטקסטיל שהחל בו ועד הלשון לפני יותר ממאה שנה. כבר בשנת תרע"ג (1913) פרסם הוועד רשימה ראשונה של שמונה-עשר שמות מלבושים עיקריים. רשימה מפורטת יותר ובה כ־120 מונחי הלבשה פורסמה בשנת תרצ"ו (1936), ולצדה יצאה לאור החוברת "מלון מצויר להלבשה והנעלה", שאפשר לראותו באתר האקדמיה. לפני יותר משלושים שנה פרסמה האקדמיה רשימה מעודכנת של כ-220 מונחי "תפירה ולבוש", שכללו נוסף על מיני בגדים וחלקי הבגד – אבזרי סגירה, מכשירים וכלי עזר, מעשה התפירה, מעשי קישוט, מיני בדים וסיבים ועוד, ולפני כעשור פורסמה רשימה של מונחי רקמה, תחרה והידורים שהכינה הוועדה למונחי אריגה אמנותית.

עתה הגיע הזמן לשוב ולדון במכלול המונחים בתחום, להסדיר את המונחים המשמשים, לעדכן את הדורש עדכון, למצוא חלופות עבריות למונחים לועזיים במידת האפשר ואף להרחיב את היריעה. כבר בראשית עבודתה נתנה הוועדה החדשה את דעתה להסדרת מונחים המשמשים בערבוביה כגון השלישייה מַתְפֵּר, כִּפְלוֹן ופֶּנְס, והשלישייה גזרת בסיס, גזרת יסוד ותדמית-אב.

חברי הוועדה הם אנשי מקצוע בתחום האפנה שידם הן במעשה הן במחקר ובהוראה, ונציגי האקדמיה ללשון העברית.

יושבת ראש הוועדה היא יעל טרגן – מעצבת, חוקרת ומרצה בבצלאל ובמכללת שנקר. עוד חברים בוועדה המעצבת אילנה אפרתי, ד"ר רוז בראון שהייתה המפקחת-המרכזת על מגמת אפנה במשרד החינוך, המעצב אהוד זיו-אב, ערה לב המשמשת ארכיונאית במכללת שנקר, מיכל קרייזברג המלמדת בבצלאל ובמכללת שנקר ועוסקת בהיסטוריה של אפנה ולבוש ואילה רז שהייתה בעבר ראשת המחלקה לעיצוב אפנה במכללת שנקר. חבר נוסף בוועדה הוא כתב האפנה של עיתון הארץ שחר אטואן. אל אנשי המקצוע בוועדה חברו חברות האקדמיה ללשון העברית מלכה זמלי, ד"ר קציעה כ"ץ ופרופ' יעל רשף, וכן הבלשנית פרופ' נעמה פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב.

את הוועדה מרכז מטעם האקדמיה ללשון העברית אילון גלעד מעיתון הארץ, בעל הטור "מהשפה פנימה".

אילון גלעד אמר שהמטרה שהוועדה שמה לנגד עיניה היא להביא לאחידות במינוח בתחום האפנה שתאפשר לעוסקים בתחום לנקוט שפה מדויקת ובהירה. עוד מבקשת הוועדה להעמיד כלי ביטוי עבריים לרשותם של המדברים והכותבים על אפנה.