הדף בטעינה

מִטֵּב

במילון

 (ללא ניקוד: ממטב)
בנייןפיעל
שורשמטב (מן מֵיטָב)
נטייהמְמַטֶּבֶת
נטיית הפועלמיטֵב, יְמַטֵּב, לְמַטֵּב לכל הנטיות

הגדרה

  • מביא דבר למצב מיטבי
על יסוד מילון ההווה

בתשובות באתר

כבר תכללתם היום?

פעולות משורשים מורחבים

WP_Post Object
(
    [ID] => 5475
    [post_author] => 21
    [post_date] => 2013-01-06 09:40:11
    [post_date_gmt] => 2013-01-06 07:40:11
    [post_content] => 

כילול, תכלול, אגבור, אפשוט, מיטוב, מסרר

כִּלּוּל; תִּכְלוּל (אינטגרציה)

שמות הפעולה כילול ותכלול מציינים הפיכה של דברים נפרדים או של פעולות שצריכות להיעשות בידי גורמים שונים לכלל שלמות אחת. שתי המילים מציינות גם את המצב שבו הדברים השונים מתפקדים כשלמות אחת. כילול ותכלול מחליפים את אינטגרציה בהקשרים שונים – ארגוניים, חברתיים, פסיכולוגיים וטכנולוגיים. המילים כילול ותכלול קשורות לשורש כל"ל, והן קרובות למושגים הכללה, כללי, כולל, מכלול. המילה כילול גזורה ישירות מן השורש, ואילו במילה תכלול הורחב השורש על ידי האות ת'. את המילה כילול קבעה האקדמיה בשנת תשכ"ה (1965). ואולם בצבא ובארגונים אחרים החלה לשמש המילה תכלול, והאקדמיה אימצה אותה בשנת תשס"ט (2009).

אִגְבּוּר (סינרגיות)

אגבור בתחום הכלכלי־חברתי הוא שיתוף פעולה בין ארגונים המביא לתוצאות הגוברות על אלו שהיו מושגות לו פעל כל ארגון לבדו. אגבור קיים גם בעולם הטבע – בפיזיקה, בכימיה ובמערכות ביולוגיות כגון מערכת הגֵּנים ומבנים חברתיים של בעלי חיים. בשם הפעולה אגבור נוספה האות א' לשורש גב"ר, בדומה לשמות הפעולה אתחול ואחזור. המונח אושר במסגרת המילון להנדסה כימית של האקדמיה בשנת תשמ"ט (1989).

אִפְשׁוּט (פופולריזציה)

אפשוט פירושו התאמה והנגשה של ידע מקצועי לציבור הרחב: אפשוט של ענייני מדע, של עניינים משפטיים ועוד. האפשוט נועד לצמצם את התלות באנשי המקצוע. המילה אפשוט רומזת לצירוף 'האדם הפשוט' – כלומר הדיוט, מי שאין לו ידע מקצועי, ויש בה גם רמז להתפשטות והפצה. במילה אפשוט נוספה א' לשורש פש"ט, כדי ליצור גוון מיוחד של משמעות. המונח אושר במליאת האקדמיה בשנת תשס"ז (2007).

מִטּוּב (אופטימיזציה)

מיטוב הוא פעולה שנועדה להביא דבר למצבו המיטבי. כך למשל המונח 'מיטוב למנועי חיפוש' (search-engine optimization, SEO) פירושו: התאמת דף מרשתת או אתר כך שייסרק בצורה הטובה ביותר על ידי מנועי החיפוש, ויופיע במקום גבוה בתוצאות החיפוש לגולש. שם הפעולה מִטּוּב והפועל לְמַטֵּב נגזרו משם התואר מֵיטָבִי (אופטימלי). בדומה לכך מִזְעוּר (מינימיזציה) ולְמַזְעֵר נגזרו משם התואר מִזְעָרִי (מינימלי); מֵרוּב (מקסימיזציה) ולמָרֵב נגזרו משם התואר מְרַבִּי (מקסימלי). המונחים מיטוב, מירוב ומזעור נקבעו במילון המתמטיקה משנת תשמ"ה (1985).

מִסְרֵר ("סימֵס")

לצד המילה מִסְרוֹן שנקבעה כחלופה העברית ל־SMS (ראשי תיבות שפירושם short message service) הוחלט לקבוע פועל מיוחד לשליחת מסרון: מִסְרֵר. הפועל מִסְרֵר נוצר על ידי הכפלת אות השורש האחרונה, בדומה לפעלים צִחְקֵק, לִחְשֵׁשׁ. כפי שבפעלים הללו יש גוון של הקטנה כך בפועל מִסְרֵר יש גוון של הקטנה, ולכן הוא מתאים למילה מסרון – שפירושה מסר קטן. המונח אושר באקדמיה בשנת תשס"ז (2007).   [post_title] => פעולות משורשים מורחבים [post_excerpt] => כדי ליצור פעלים ושמות פעולה יש שמרחיבים שורשים על ידי הוספה של אות לשורש הקיים. כך למשל נוצרו שמות הפעולה תכלול, אגבור, אפשוט, מיטוב והפועל מִסְרֵר. [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => %d7%a9%d7%9e%d7%95%d7%aa-%d7%a4%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%94-%d7%9e%d7%a9%d7%95%d7%a8%d7%a9%d7%99%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%97%d7%91%d7%99%d7%9d [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-07 14:38:22 [post_modified_gmt] => 2024-04-07 11:38:22 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://hebrew-academy.org.il/?p=5475 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )

כדי ליצור פעלים ושמות פעולה יש שמרחיבים שורשים על ידי הוספה של אות לשורש הקיים. כך למשל נוצרו שמות הפעולה תכלול, אגבור, אפשוט, מיטוב והפועל מִסְרֵר.
המשך קריאה >> המשך קריאה >>

במינוח המקצועי


מִטֵּב_פועל
לרשימה המלאה