מילים משתלבות

תשליב, משלבת, משלב, השלבה, תשלבת

תַּשְׁלִיב (guilloche)

תשליבתשליב הוא רכיב עיטורי דמוי מקלעת בדגם החוזר על עצמו. במשמעות זו התשליב מוכר בתחום האדריכלות והקדרות.
כיום תשליב הוא גם דגם בצורת רשת מפותלת שקוויה משתלבים זה בזה ויוצרים צורות גאומטריות החוזרות על עצמן. הדגם עשוי להיות מוטבע על משטח מתכת או עץ וגם על נייר.
המונח תשליב נקבע במילון למונחי קדרות של ועד הלשון משנת תש"י (1950).

תשליב

מִשְׁלֶבֶת (מונוגרמה)

משלבת היא סמל או עיטור המורכב מאותיות המשולבות זו בזו – לרוב ראשי תיבות של שם אדם או מוסד. המִשלבת יכולה לשמש סמליל (לוגו), ויש שהיא מעטרת נייר מכתבים, מצעים ועוד.
המונח מִשלבת נקבע במונחי הדפוס של ועד הלשון משנת תרצ"ג (1933), וחידושו מיוחס לח"נ ביאליק.

סמלילי האקדמיה ללשון העברית – משלבת האותיות א, ל, ע:

הסמליל הישן הסמליל הישן

מִשְׁלָב (רֵגִיסְטֶר)

משלב בבלשנות (ברבים מִשְׁלַבִּים) הוא דרך הבעה שמשתמשים בה בנסיבות חברתיות מסוימות. בדרך כלל הדובר ישתמש במשלב אחד בנסיבות רשמיות, כמו הרצאה או ריאיון, ואילו בשיחה בקרב חברים או בני משפחה ישתמש במשלב אחר. המשלבים עשויים להיות שונים זה מזה באוצר המילים, במבנים התחביריים, ברמת ההקפדה על התקן ועוד.
המונח משלב נשאל מתחום המוזיקה: טווח מסוים של צלילים בקולו של אדם או בכלי נגינה. מונח זה נקבע במילון למונחי המוסיקה של האקדמיה משנת תשט"ו (1955).

הַשְׁלָבָה (dissolve, cross-fade)

המונח השלבה נקבע במונחי טלוויזיה וקולנוע לציון פעלול מַעֲבָר למיזוג שני מִצְלָמִים (שוטים): המִצלם הראשון הולך ונעלם, ובו בזמן מופיע בהדרגה המצלם השני.
פעלולי מַעֲבָר עבריים נוספים הם דִּפְדּוּף (page flip) – מעבר שבו תמונה רודפת תמונה כבשעת דפדוף, והִפּוּךְ (flip) –  מעבר שבו התמונה שעל המרקע מסתובבת על צירה ובצדה האחורי נגלית תמונה חדשה.
המונחים השלבה, דפדוף והיפוך נקבעו בשנת תשע"ב (2012) במילון למונחי התקשורת.

תִּשְׁלֹבֶת

תשלובת היא איחוד של מפעלי תעשייה ומסחר בבעלות משותפת ובניהול משותף – מלא או חלקי. בעיתונות העברית המילה תשלובת משמשת במשמעות זו מסוף שנות החמישים של המאה העשרים.
בתחום הטכניקה והמכניקה תשלובת מציינת אופני השתלבות של גלגלי שיניים זה בזה. במשמעות זו נקבעה המילה כבר במילון למונחי הטכניקה של ועד הלשון בשנת תרפ"ט (1929).