קולות מן העבר (כסלו תשפ"ה, דצמבר 2024)

יום חמישי ד' בכסלו (5 בדצמבר) בשעה 18:00

  • מה אמר דוד בן־גוריון על העברית שנשמעה בעיירת הולדתו באירופה?
  • כיצד תיארו צאצאי אליעזר בן־יהודה את החיים בבית מחיה השפה העברית?
  • מה סיפרה חנה רובינא, הגברת הראשונה של התיאטרון, על ההצגה הראשונה שבה הבין הקהל את שפתה?

בארכיון האקדמיה ללשון העברית שמור אוסף נדיר של ראיונות מוקלטים עם נשים וגברים שהיה להם חלק בחידוש הדיבור העברי. יוצר האוסף פרופ' אהרן בר־אדון קיים למעלה ממאתיים ראיונות בעיקר בשנים 1965–1975, וצבר מאות שעות של שיחות בנושא תחיית העברית. בר־אדון דיבר עם סופרים ומשוררים, מורים וגננות, חברי כנסת, ראשי ממשלה ונשיאים, מילונאים, בלשנים, רבנים, ראשי קהילות, חלוצים ועוד. יש בהם שנולדו בארץ ויש שעלו אליה מארצות המזרח או מאירופה, והמשותף לכולם הוא הזיקה לחידוש הדיבור העברי.

אוסף ההקלטות היה גנוז במשך עשרות שנים מעבר לים, ובשנת תשע"ט (2019) נמסר לאקדמיה ללשון העברית. לאחרונה החלו ההקלטות יוצאות הדופן להיחשף לציבור. אנו מזמינים אתכם להרצאה מקוונת, שבה נכיר את תולדות האוסף הייחודי ונאזין לקטעים מתוך הראיונות.

בהרצאה מפי ד"ר נטע דן מן המדור לחקר העברית החדשה המוקדמת שמענו את מחיי השפה מספרים בקולם על האתגרים הלשוניים והחברתיים שעימם התמודדו בדרך לחידוש הדיבור העברי; הקשבנו לאנשים ידועי שם ולאנשים מן היישוב המתארים את המציאות הלשונית של סוף המאה התשע־עשרה ותחילת המאה העשרים, והתרשמנו ממגוון מבטאים וצורות הגייה.

ההרצאה תועלה לצפייה בהמשך