החלטות האקדמיה בישיבתה האחרונה (מרחשוון תשע"ט, אוקטובר 2018)
בישיבתה האחרונה של מליאת האקדמיה ללשון העברית לשנת תשע"ח (כ"ג באלול תשע"ח, 3 בספטמבר 2018) נקבעו כמה מילים בשימוש כללי:
- כנגד מכונית אוטונומית או רכב אוטונומי נקבע הצירוף – שכבר משמש פה ושם – מְכוֹנִית לְלֹא נַהָג או רֶכֶב לְלֹא נַהָג וכד'.
- כנגד המונח הנפוץ לאחרונה "פייק ניוז" (fake news) נקבע הצירוף חַדְשׁוֹת כָּזָב וביחיד יְדִיעַת כָּזָב.
- וממתק לסיום: תמורת truffle נקבע כְּמֵהוֹן שׁוֹקוֹלָד, וברבים כְּמֵהוֹנֵי שוקולד. במילה כְּמֵהוֹן חוברות המילה כְּמֵהָה (פטרייה) המציינת את צורת המאכל (זו גם משמעות המילה truffle שמקורה בצרפתית) והכמיהה למאכל המתוק.
את עיקר הישיבה ייחדה מליאת האקדמיה לשמות הפרפרים בישראל. אושרה רשימה של כ־180 שמות של פרפרים שהכינה הוועדה לזואולוגיה בשיתוף עם מומחי פרפרים, ובהם שמות חדשים רבים. במידת האפשר ניתנו שמות נפרדים לסוגים השונים, וזאת כדי לסייע למתעניינים לחדד את היכרותם עם עולם הפרפרים של ישראל ולהבחין בין פרפרים לא רק ברמת המשפחה אלא גם ברמת הסוג. ברשימה כלולות כל משפחות פרפרי היום וכמה שמות של פרפרים ממשפחות פרפרי לילה.
עוד על שמות הפרפרים תוכלו לקרוא כאן.
בתחום הדקדוק אושרו כמה החלטות:
- לצד אישור המילה שְׁמַרְטַף, שבעבר הרחוק נפסלה באקדמיה, התקבלה החלטה על נטייתה: במילה זו – הבנויה מהלחם בין שמר ובין טַף – יבוא בנטייה דגש בפ"א (כמו בנטיית המילה טַף): שְׁמַרְטַפִּית, שְׁמַרְטַפּוּת. זו הזדמנות להזכיר את הדגש גם בהלחמים אחרים, למשל בעלי החיים האלה: קַרְנַף (קרן + אף) – קַרְנַפִּים, קַרְנַפִּית; חַדַּף (חַד + אַף) – חַדַּפִּים.
- אושרה צורתו של המונח נִסָּב (assignee, endorsee) במונחי שטרות – כמקובל (ולא כמצופה: נָסָב). ניסב הוא מי שההמחאה מוסבת אליו.
- הוסכם שבדרך כלל אותיות בּ, פּ בראש מילים זרות שומרות על הגייתן זו גם אחרי אותיות וכל"ב. ואולם הרוצה לרפות אותן, הרשות בידו, למשל: וּבָלון, בְּפִיג'מה.
החלטות נוספות הן השלמות לכללים הקיימים, והן שולבו בכללים אשר באתר האקדמיה. את העדכונים תוכלו למצוא כאן.