פרס האקדמיה לאהרן אפלפלד ולאבנר הולצמן (תשע"ב, 2012)
חברי האקדמיה הסופר אהרן אפלפלד והפרופסור אבנר הולצמן הם הזוכים בפרס האקדמיה ללשון העברית ע"ש רוברט ומישל אסרף לשנת תשע"ב.
מעמד הפרס היה אתמול (יום רביעי, כ"ב בשבט, 15 בפברואר) בבית המרהיב של המרכז העולמי למורשת יהודי צפון אפריקה בירושלים.
חברי ועדת הפרס: פרופ' אהרן ממן (יושב ראש), ד"ר עמינדב דיקמן, הסופרת גיל הראבן. נשיא האקדמיה פרופ' משה בר־אשר וסגן הנשיא ויו"ר ועדת הפרס פרופ' אהרן ממן העניקו את הפרס לזוכים. הנחתה את הטקס רויטל עמית.
הפרס הוענק לסופר אהרן אפלפלד על כלל יצירותיו ועל תרומתו העצומה לספרות העברית.
נימוקי ועדת הפרס:
אהרן אפלפלד הוא מהסופרים הנדירים שליצירתם איכות על־זמנית. כתביו נוגעים בשאלות אנושיות גדולות, אך אינם מתיימרים לאבחן לא את הסיבות למצוקות אנוש ולא את הפתרונות להן. הדמויות שבסיפוריו מוחשיות, כולן פועלות בתוך עולמות מוחשיים וקונקרטיים, אלא שמלאכת הסיפור הייחודית לאפלפלד משווה לקונקרטי איכויות של מיתוס ונותנת ליצירה תוקף שחורג מההקשר ההיסטורי של הסיפור.
יצירתו של אהרן אפלפלד מתאפיינת בניקיון מחמיר הן ברובד העלילתי שלה הן ברובד הלשוני. לא נמצא בה לא עודפות ולא חסר. בין הסופרים אפלפלד בולט מאוד ביחסו החשדני למילים. הוא מיטיב לדעת את כוחה של שתיקה ומתרחק מכל דיבור שיש בו זיוף או שקר. ספריו נקראים בשטף. קריאה חוזרת, אִטית, מגלה בהם יופי נוסף, וכשהם נקראים בקול מתבהרת גם איכותם המוזיקלית הייחודית.
על כלל יצירותיו ועל תרומתו העצומה לספרות העברית בימינו ראתה הוועדה להעניק לאהרן אפלפלד את פרס האקדמיה ללשון העברית על שם מישל ורוברט אסרף בתחום הספרות העברית.
הפרס הוענק לפרופ' אבנר הולצמן על תרומתו לחקר הספרות העברית החדשה.
נימוקי ועדת הפרס:
זה יותר משני עשורים בולט פרופ' אבנר הולצמן כאחד החוקרים הבקיאים ומרובי הפעלים ביותר בשדה חקר הספרות העברית החדשה, שימורה והארתה באור חדש. מאז עסק ביצירת מיכה יוסף ברדיצ'בסקי בעבודת הדוקטור שלו, נרתם לההדרתם, לפירושם ולהוצאתם לאור של כתבי יוצר כביר זה. בעבודתו השקודה בתחום זה עלה בידו להחזיר לחוג הקריאה החיה אחד מיוצריה העמוקים והמרתקים ביותר של הספרות העברית, שסכנת השכחה איימה עליו בכל תוקף.
כמעשה גדול זה עשה אבנר הולצמן גם למשוררנו הלאומי חיים נחמן ביאליק, שאת שיריו וסיפוריו ההדיר בלוויית פירושים עדכניים, וגם בתולדות חייו ענה בביוגרפיה חדשנית ומפורטת. בכך ירה מסד איתן למסירתם של כתבי ביאליק לידי דורות הקוראים הבאים, מעשה רב, שאי אפשר להמעיט בחשיבותו.
מלבד מחקריו הרבים ביצירתם של מחברים עבריים בני הדורות הקודמים עשה אבנר הולצמן רבות להאיר את הספרות העברית מזוויות מעניינות ובלתי שגורות, כבספרו על ספרותנו ויחסה לאמנות הפלַסטית, וליווה בקריאות ביקורתיות מעמיקות את הספרות הישראלית בת־זמננו.
מחקריו וחיבוריו של אבנר הולצמן מצטיינים בבקיאות עצומה בכל קרנותיה של הספרות העברית, בעמקות מחשבה, כישרון ניתוח ובהירות סגנון מזהירים.
על פעליו הרבים והמצוינים ראתה הוועדה להעניק לפרופ' אבנר הולצמן את פרס האקדמיה ללשון העברית על שם רוברט ומישל אסרף בחקר הספרות העברית לשנת תשע"ב.