הדף בטעינה

על המילה תַּבְלִין

במילון

 (ללא ניקוד: תבלין)
מיןזכר
שורשתבל
נטייהתַּבְלִינִים לכל הנטיות

הגדרה

  • עָלים או אבקת צמחים וכדומה המוסיפים טעם למאכל
על יסוד מילון ההווה

בתשובות באתר

איור של אדם זורה מלח והכיתוב: אוכל מתובל או אוכל מתובלן?

לתבל או לתבלן?

WP_Post Object
(
    [ID] => 59
    [post_author] => 1
    [post_date] => 2012-01-03 10:23:22
    [post_date_gmt] => 2012-01-03 08:23:22
    [post_content] => נשאלנו כיצד נכון לומר: 'אוכל מתובל' או 'אוכל מתובלן'? למילה תַּבְלִין היסטוריה מעניינת: מעיקרה היא צורת הרבים של המילה תֶּבֶל בשפה הארמית. גם בלשון חכמים המילה תַּבְלִין היא צורת רבים, כפי שאפשר ללמוד ממשפטים כגון "תַּבְלִין נִדּוֹכִין בְּמָדוֹךְ שֶׁל עֵץ" (משנה ביצה א, ז).

מאחר שהצורה הארמית לא הייתה מובנת (שהלוא בעברית היינו אומרים תְּבָלִים, על דרך מֶלֶךְ–מְלָכִים) החלו לראות בה צורת יחיד והוסיפו על גביה את סיומת הרבים העברית. כך התקבלה צורת רבים חדשה – תַּבְלִינִים. בצורה זו יש ריבוי כפול, כמוה כמאמר הילדים: צ'יפסים. המילה צ'יפס נתפסת אצל הילדים כיחיד, והם מוסיפים לה את סיומת הרבים העברית. היום אין להשיב, כמובן, את התהליך הזה לאחור, ולכן בלשוננו תַּבְלִין – יחיד, והרבים – תַּבְלִינִים.

בשנים האחרונות מתרחש שלב נוסף בתהליך הזה: מן המילה תַּבְלִין גזרו את הפעלים לְתַבְלֵן ומְתֻבְלָן. עד כה נהגנו, כמו במקורותינו, לתבל את המאכלים, וכך מומלץ לנהוג גם במטבח בן ימינו. ה'תבלון' אינו מוסיף שום טעם לפועל הישן והטוב, ומוטב לומר כבעבר 'לתבל' ו'אוכל מתובל'.

מתוך הפינה "רגע של עברית" מאת רות אלמגור־רמון ששודרה ברשת ב' של קול ישראל

[post_title] => לתבל או לתבלן? [post_excerpt] => ה'תבלון' אינו מוסיף שום טעם לפועל הישן והטוב, ומוטב לומר כבעבר 'לתבל' ו'אוכל מתובל'. [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => %d7%9c%d7%aa%d7%91%d7%9c-%d7%90%d7%95-%d7%9c%d7%aa%d7%91%d7%9c%d7%9f [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2023-08-04 18:18:17 [post_modified_gmt] => 2023-08-04 15:18:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://hebrew-academy.org.il/?p=59 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )

ה'תבלון' אינו מוסיף שום טעם לפועל הישן והטוב, ומוטב לומר כבעבר 'לתבל' ו'אוכל מתובל'.
המשך קריאה >> המשך קריאה >>

במינוח המקצועי


תַּבְלִין
לרשימה המלאה
כלכלת הבית (תשל"ח, 1977)
תֶּבֶל , תַּבְלִין (ל"ר: תְּבָלִים, תַּבְלִינִים); תוֹספת למאכל, כּדי שיהיה טעים אוֹ ריחני, כּגוֹן פּלפּל, שנף, קֶצַח וכמוֹן
כלכלת הבית (תרצ"ג, 1933)
תֶּבֶל , תַּבְלִין*
* במילון המקורי כתוב: תְּבָלִין

במבט היסטורי

שכיחות הערך תַּבְלִין ביחס לכלל המילים בתקופה (לפי מאגרי האקדמיה)
שכיחות 1=0.001%
  • 1
  • 0.9
  • 0.8
  • 0.7
  • 0.6
  • 0.5
  • 0.4
  • 0.3
  • 0.2
  • 0.1
  • 0
  • 200- עד 0
  • 0 עד 300
  • 300 עד 600
  • 600 עד 800
  • 800 עד 1100
  • 1100 עד 1300
  • 1300 עד 1500
  • 1500 עד 1750
  • 1750 עד 1918
  • 1919 ואילך
לצפייה במובאות >>