האקדמיה ללשון העברית

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה

2020.08.07_Hebrew_For_Health
האקדמיה ללשון העברית מאחלת לכל עם ישראל שנת בריאות!

נדמה כי מטבעות הלשון "תכלה שנה וקללותיה" ו"תחל שנה וברכותיה" מקבלים ערב ראש השנה תשפ"א משנה תוקף בתפילות ובאיחולים הנישאים בפי כולנו.

מטבעות הלשון הללו מופיעים יחדיו בפיוט הנודע 'אחות קטנה' הנאמר בליל ראש השנה בקהילות רבות. אך לידתם במקומות שונים.

להרחבה על מקור מטבעות הלשון

מדור מיוחד באתר לכבוד ראש השנה

אתם מוכנים לשנה החדשה? חידון ראש השנה!

ROSH
◾ מה משמעות שם החודש תִּשְׁרֵי?

◾ שנה טובה ומתוקה! מה מיוחד בניקוד הצורה מְתוּקָה?

◾ יוֹבֵל, עוּגָב או שְׁמִינִית – איזו מן המילים נרדפת בתנ"ך לשופר?

◾ מהי דִּבְשִׁית ומהי שְׁבִילָה?

היכנסו לחידון החג המלא

שלום עם איחוד האמירויות ובחרין

chat
גם אנחנו התכוננו לקראת ההסכמים עם שתיים ממדינות המפרץ:

ועדה ציבורית לקביעת שמות המדינות – הפועלת בחסות מכון התקנים ובשיתוף נציג האקדמיה – קיבלה את ההצעה לקבוע את השם איחוד האמירויות כשם הרשמי (בהשמטת שם התואר 'הערביות', שכן בשונה מן הערבית המילה 'אמירות' בעברית מציינת נסיכות ערבית בלבד). ומה יהיה שם הייחוס שבו נכנה את תושבי איחוד האמירויות? הצעתנו: אֵמִירוּתִי.

ומה בנוגע לבחרין? השם הרשמי הוא ממלכת בחרין (مَملَكة البَحرَين). משמעות השם 'בחרין' הוא שני יַמִּים (בַּחְר = ים), לפי כללי התעתיק מערבית: בחרין ביו"ד אחת גם בכתיב המלא. שם הייחוס הוא בַּחְרֵינִי.

להרחבה

עדכונים

שאלות נפוצות
העלינו לאתר את החוברת "לקט תעודות" שיצאה בשנת תש"ל (1970), ובה מבחר מן התעודות החשובות לתולדות חידוש הדיבור העברי בארץ ולתולדות ועד הלשון והאקדמיה ללשון העברית.

יצא לאור כרך חדש של זיכרונות האקדמיה לשנים תשע"ה–תשע"ח (2014–2018) ובו זיכרונות הדברים מן הדיונים בישיבות המליאה ודוחות על פעולות האקדמיה.

ראשית קריאה וכתיבה – הורים לילדים בגן חובה ובכיתות א'–ב' מוזמנים לצפות בשיחוח שערכנו עם פרופ' דורית רביד, מומחית לבלשנות ולפסיכולינגוויסטיקה התפתחותית.

בפרוס השנה החדשה

.
לקראת ראש השנה אנו מקבלים איגרות 'שנה טובה' שברבות מהן כתוב "בפרוס השנה החדשה…". מה פירוש המילה בפרוס?

על פי ההסבר המקובל פְּרוֹס היא מילת יחס יוונית שפירושה 'לפני', 'לקראת', 'בכיוון'. במשנה ובתלמוד נקלטה מילה זו בצירוף מילת היחס העברית ב־ (בפרוס) במשמעות 'לפני', 'ערב'.

עם זאת כבר בספרות חז"ל היו שפירשו את בפרוס (או בגרסה אחרת בִּפְרַס) מלשון פריסה, חיתוך במשמעות מחצית החודש הקודמת לחג. ואכן המילה פְּרָס משמשת בספרות חז"ל במשמעות חצי, למשל חצי כיכר.

להרחבה

הרת עולם מאת אבא בנדויד

סמליל עם שני ארגזים עם הכיתוב מאוצרות הארכיון
מה פירושו של הביטוי הרת עולם המוכר מתפילות ראש השנה? לפי אחת הדעות התחיל העולם להיברא בכ"ה באלול, וביום השישי לבריאה (שהוא אחד בתשרי) נברא אדם הראשון, שהוא גְּמר כל הבריאה. הווי אומר, ראש השנה הוא יום הריונו ולידתו של כל העולם כולו – בקיצור: היום הרת עולם.

אנו מביאים כאן דברים שכתב אבא בנדויד, איש הלשון והסגנון, מתוך חוברת מיוחדת של לשוננו לעם: "הידעת מאין הביטוי – מלשון החגים והמועדים" (כח, ז–ח, תשל"ז).

לקריאת הקטע
facebook twitter instagram youtube website 
להתראות באיגרת הבאה!