קָלֶיְדוֹסְקוֹפּ

תשע"א–תשע"ב, 2011–2012

הוועדה למילים בשימוש כללי דנה בחלופה עברית לקליידוסקופ.

קליידוסקופ הוא מכשיר בצורת גליל שבו שברי זכוכית או פיסות נייר צבעוניות משתקפים במערכת של מראות ויוצרים שפע של צורות סימטריות בשלל צבעים. עם סיבוב הגליל נוצרות צורות חדשות. את הקליידוסקופ בצורתו המוכרת כיום המציא סר דייוויד ברוסטר בשנת 1816. על פי מילון אוקספורד הוא שהעניק למכשיר את שמו – המורכב מחיבור המילים היווניות kalos (יפה), eidos (צורה), skopos (צופה, מביט).

למה כדאי לקבוע חלופה עברית?
מדובר בכלי המשמש בעיקר צעצוע לילדים. המילה הלועזית אינה שקופה ורבים – קטנים כגדולים –מתקשים בהגייתה. חלופה עברית שקופה ויפה תקל על הילדים ועל שאר דוברי העברית ליהנות מן הכלי הססגוני, המרהיב והמקסים.

הוועדה למילים בשימוש כללי פנתה אל ציבור הגולשים בבקשה להגיב על חלופות שהציעו חבריה, וכן ביקשה מן הגולשים להציע הצעות משלהם. החלופות שעלו בוועדה בדיון הראשון: סַסְגֹּנֶתמִקְסֶמֶתמִרְהֶבֶת/מַרְהֶבֶת.

מן הציבור התקבלו הצעות רבות ובהן גְּלִילוֹר, סַבְגּוֹן, סְבִיגוֹן, מַרְאִיּוֹן, מַרְאוֹן, רְאִיּוֹן, רְאִינוֹי, תַּגְוִין, סַסְגּוֹן, ססגונון, ססגונוע, סבגונית, צִבְעוֹנוֹעַ, צִבְעֵינִית, משקף תעתוע, תעתוען, תעתועית, גליל אור, גליל פלא, יַפְאוֹר, מקסמית, קִסְמָנִית, אֶרְהָב, מרהבון, מַרְהֵב, תַּרְהִיב, מוט רהב, צַרְצוּרָן, שביראור.

בישיבת מליאת האקדמיה שהייתה בי"א באדר תשע"ב (5 במארס 2012) נקבעה המילה גְּלִילוֹר כחלופה עברית לקליידוסקופ.