הדף בטעינה

על המילה סְחַרְחֵרָה

במילון

 (ללא ניקוד: סחרחרה)
*משמשות גם הצורות סְחַרְחָרָה, סְחַרְחֶרֶת
מיןנקבה
שורשסחר
נטייהסְחַרְחֵרוֹת לכל הנטיות

הגדרה

  • מתקן שעשועים המסתובב על צירו ועליו מקומות ישיבה (בלועזית: קָרוּסֵלָה)
על יסוד מילון ההווה

בתשובות באתר

סחרחרה או סחרחרת?

במילונים יש שלוש צורות שונות לחלופה העברית של קרוסלה - סְחַרְחָרָה, סְחַרְחֵרָה וסְחַרְחֶרֶת. ביקשנו לדעת איזו משלוש הצורות מקובלת בקרב הדוברים.
המשך קריאה >>

פיזיקה עברית

WP_Post Object
(
    [ID] => 5503
    [post_author] => 21
    [post_date] => 2012-11-18 10:35:41
    [post_date_gmt] => 2012-11-18 08:35:41
    [post_content] => 

הֶתמד, תֶּנַע, תוצא, מנסרה, סחריר

הֶתְמֵד (אינרצייה)

התמד הוא עיקרון פיזיקלי שלפיו כל גוף יישאר במצב שבו הוא נתון – או במנוחה או בתנועה במהירות קבועה ובקו ישר – אלא אם כן יפעל עליו כוח. המילה הֶתְמֵד היא שם פעולה מן הפועל הִתְמִיד. פועל זה גזור מן המילה המקראית תָּמִיד, והוא מופיע לראשונה בטקסטים עבריים מראשית ימי הביניים. המונח התמד כלול ב"מִלּוֹן למֻנְּחֵי התכניקה" משנת תרפ"ט (1929). בספר שעניינו מבוא לפיזיקה מראשית המאה הי"ט השתמש המחבר במילה עַצְלוּת במשמעות אינרצייה על פי מונח מקביל בגרמנית: "הסגולה ההיא אשר לכל גשם [=גוף], דהיינו שלא ישנה לעולם מעמדו אם לא יהיה דבר אחר חוצה לו המכריחו לשנות, נקרא בפי חכמי הטבע העצלות (דיא טרעגהייט) והוא עצמותי לגשם ובו הסבה שכל גשם נח במקום אשר ינוח, ויתנועע באותו מהירות התנועה, עד בא יבא כח אחר המכריחו לשנות מעמדו" (ברוך לינדא "ראשית לימודים" ב, 1810). physics עוד חלופה עברית ששימשה תמורת אינרצייה: פַּגְרוּת, מתוך "קסמוגרפיאה" מאת חיים אריה חזן, תרפ"ח.

תֶּנַע (מומֶנטום)

תנע בפיזיקה הוא מונח המתאר את עצמת התנועה של גוף מסוים: מכפלת מסת הגוף במהירותו. בשימוש הכללי אפשר לנקוט במקום 'מומנטום' מילים כמו 'תנופה' או 'תאוצה'. המילה תֶּנַע נגזרה מן המילה תְּנוּעָה. בעוד שבמילה תנועה התי"ו שייכת למשקל – בדומה למילים תְּזוּזָה (מן השורש זו"ז), תְּעוּפָה (מן השורש עו"ף), במילה תֶּנַע התי"ו הפכה לשורשית. כך קרה גם במילים הִתְנִיעַ, הַתְנָעָה, מַתְנֵעַ (סטרטר). המילה תנע כלולה במילון לחוזק חומרים שפרסמה האקדמיה בשנת תשכ"ח (1968).

תּוֹצָא (אֵפֵקְט)

תוצא הוא השפעה פיזיקלית של פעולה או של כוח, בייחוד השפעה שאפשר למדוד אותה כמותית. לדוגמה: תוצא החממה, תוצא דופלר. המילה תּוֹצָא קרובה אל המילה תּוֹצָאָה, ושתיהן גזורות מן השורש יצ"א. משקל המילה תּוֹצָא כמשקלן של המילים תּוֹצָר, תּוֹסָף. המילה תוצא כלולה במילון לחוזק חומרים משנת תשכ"ח (1968).

מִנְסָרָה (פְּריזמה)

מנסרהמנסרה היא גוף ששני בסיסיו הם מצולעים זהים ומקבילים. מנסרות העשויות זכוכית או חומר שקוף משמשות בתחום האופטיקה לשבירה או להחזרה של קרני האור. המילה מנסרה נגזרה מן השורש נס"ר בהשראת המילה פריזמה – שהתגלגלה ממילה יוונית שמשמעה המקורי נסורת. המילה מנסרה מתועדת במילונים העבריים משנות העשרים של המאה העשרים, וכלולה במִלּוֹן לְמֻנְּחֵי מָתֵמָטִיקָה של ועד הלשון משנת ת"ש (1940).

סַחְרִיר (סְפִּין)

המונח סחריר נקבע בתחום הפיזיקה. מדובר בתכונה של חלקיקים תת־אטומיים שאפשר להסבירה כסיבוב של החלקיק סביב צירו. מתחום הפיזיקה נשאלה המילה לעולם התקשורת: סחרור מילולי שנועד להוליך שולל ולהעלים את האמת. אם כן הספין התקשורתי הוא סַחְרִיר. המילה קשורה לשורש סח"ר המציין תנועה סיבובית, למשל בביטוי 'סחור־סחור'. גם הסוחר של העבר היה הולך וסובב כדי למכור את מרכולתו. מן השורש הזה נגזרו צורות בהכפלת האות או האותיות האחרונות: סְחַרְחֹרֶת, סְחַרְחֵרָה (קרוסלה), סִחְרוּר ועתה גם סַחְרִיר. את המונח סחריר הציע חבר האקדמיה המשורר והפרופסור לכימיה אבנר טריינין ז"ל, ומליאת האקדמיה אישרה אותו בשנת תשס"ה (2005). [post_title] => פיזיקה עברית [post_excerpt] => איך אומרים מומנטום ופריזמה בעברית? מהם הֶתמד ותוצא? והאם הקשר בין פיזיקה לתקשורת אינו אלא סחריר? מונחי פיזיקה עבריים [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => %d7%a4%d7%99%d7%96%d7%99%d7%a7%d7%94-%d7%a2%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%aa [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2021-04-19 20:35:16 [post_modified_gmt] => 2021-04-19 17:35:16 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://hebrew-academy.org.il/?p=5503 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )

איך אומרים מומנטום ופריזמה בעברית? מהם הֶתמד ותוצא? והאם הקשר בין פיזיקה לתקשורת אינו אלא סחריר? מונחי פיזיקה עבריים
המשך קריאה >> המשך קריאה >>

כלי תחבורה קטנים

WP_Post Object
(
    [ID] => 7767
    [post_author] => 40
    [post_date] => 2010-08-24 14:17:56
    [post_date_gmt] => 2010-08-24 11:17:56
    [post_content] => אוֹפַנַּיִם - bicycle
מחידושי אליעזר בן־יהודה; ההגדרה במילונו: "מכונה על שני אופנים ירכב האדם עליה ויניענה ברגליו ותרוץ במהירות גדולה". אופניים הם ממין זכר: אופניים חדשים; אופניים טובים.


גַּלְגִּלִּיוֹת - roller skates סקטים; סנדלים בעלי ארבעה גלגלים המשמשים להחלקה על משטחים חלקים או בחוצות הערים.
גַּלְגִּלִּיוֹת לַהַב - rollerblades רולרבליידס; נעליים בעלות גלגלים המסודרים בשורה לאורך הסוליה ומשמשות להחלקה מהירה על משטחים מיוחדים או בחוצות הערים.
גַּלְגֶּשֶׁת - skateboard סקייטבורד; לוח מוארך שגלגלים צמודים לו מתחתיו. על הלוח עומדים וגולשים. ברבים: גַּלְגָּשׁוֹת. במילה גַּלְגֶּשֶׁת רמז לגַלְגַּל וגָּלַשׁ.
גַּלְשָׁן (גַּלִּים) - surfboard בספורט מים – לוח צף שבאמצעותו גולשים על פני הגלים.
גַּלְשָׁן שֶׁלֶג - snowboard לוח החלקה על שלג.
סְחַרְחֶרֶת, סְחַרְחֵרָה - carousel קרוסלה; מתקן שעשועים המסתובב על צירו ועליו מקומות ישיבה. המילה מתועדת בכמה מילונים באחת משתי הצורות.
קַטְנוֹעַ - motor scooter רכב מנועי, על פי רוב דו־גלגלי, שרגלי הנהג אינן חובקות בו את המנוע, אלא מונחות על משטח לפניו ("וֶסְפָּה"). [post_title] => כלי תחבורה קטנים [post_excerpt] => מי חידש את המילה אופניים? איך אומרים סקייטבורד בעברית? ומה הן גלגיליות להב? [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => %d7%9b%d7%9c%d7%99-%d7%aa%d7%97%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%94-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%9c%d7%a0%d7%95%d7%a2%d7%a8 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-02-14 16:56:50 [post_modified_gmt] => 2024-02-14 14:56:50 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://hebrew-academy.org.il/?p=7767 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )

מי חידש את המילה אופניים? איך אומרים סקייטבורד בעברית? ומה הן גלגיליות להב?
המשך קריאה >> המשך קריאה >>