מילים וגלגוליהן

מאכלים לחג מתוך רשימת מונחים בת מאה ואחת

לקראת חג הפסח מוגש לכם מבחר של שמות מאכלים מתוך רשימה בת 101 שנים בתוספת ביאורים והרחבות. אחת מרשימות המונחים הראשונות שפרסם ועד הלשון העברית היא רשימת "תבשילים". הרשימה פורסמה לראשונה בעיתון "הצבי", עיתונו של אליעזר בן־יהודה, בי"ח וי"ט בטבת תרע"ב (8 ו־9 בינואר 1912) תחת הכותרת: השמות שנקבעו ע"י "ועד הלשון העברית". בהערה לרשימה…
המשך קריאה נעימה >>

אמצו מילה

מילים טעימות: אפיפית, קציף, קציפה, תמליא

אֲפִיפִית (וָפֶל) אפיפית היא מאפה מבצק פריך ודק. בדרך כלל בין דפי המאפה יש מְלית בטעמים שונים, כגון שוקולד ולימון. המילה אפיפית גזורה מן השורש אפ"י; הכפלת האות פ"א מציינת הקטנה, כלומר 'מין מאפה קטן'. המילה מופיעה לראשונה במילון למונחי המטבח משנת תרצ"ח (1938) של ועד הלשון העברית לצד חידושים אחרים דוגמת זִגּוּג, מְחִית, מַטְחֵנָה,…
המשך קריאה נעימה >>

אוצר מילים

מיני תרגימה

  כַּעַךְ – bagle בייגל, מאפה שצורתו טבעת. למאפה דומה שצורתו קלועה, פּרעצל, נקבע המונח שְׁלוֹבִית. לִפְתָּנִית – dessert dish כלי להגשת לפתן. מַרְקוֹעַ – biscuit ביסקוויט, מאפה דק ופריך. מְתַאֲבֵן – appetizer מאכל המוגש בתחילת הארוחה ונועד לעורר תיאבון. סַהֲרוֹן – crescent קרואסון (מצרפתית: croissant), מאפה שצורתו חצי סהר. פַּרְפֶּרֶת – dessert דבר מאכל…
המשך קריאה נעימה >>